הגנת הצומח

הפטרייה Macrophomina phaseolina, מופצת בקרקע ותוקפת מעל 500 מינים שונים מכ- 75 משפחות צמחים. הפתוגן גורם למחלת ריקבון הפחם בכותנה שתסמיניה מתפתחים בשלבים מאוחרים של הגידול וכוללים התייבשות העלים והגבעולים, נבילה ותמותה של הצמח.

תרכובות כימיות מוחלפות בהדרגה בתכשירים ביולוגים ידידותיים לסביבה עקב הופעתם של קווי פטרייה עמידים לקוטלי פטריות וחשש הציבור לגבי השפעותיהם הבריאותיות והסביבתיות. 

לאחרונה פיתחנו מבחן מולקולארי המאפשר בחינת יעילות טיפולים ביולוגים בנבטים, בהם המחלה א-סימפטומטית .

אופיר דגני, און רבינוביץ, אסף חן

נושאי המחקר בעונת 2023-

1. עמידות לבוגרי ההלקטית הורודה; 

2. כנימת עש הטבק – הדינמיקה של תת המינים והקשר לתנגודת

רמי הורביץ, קרולינה גוזמן, מיכל אקסלרוד

מקובל ליישם תכשירי הדברה בריסוס קרקעי על ידי מרססים נישאים  על אדם או טרקטור, או בריסוס אווירי. לרחפן יתרונות רבים שישנם למטוס. הבחירה ברחפן כאמצעי חלופי לריסוס באמצעות מטוס או מרסס קרקעי מתבצעת כבר כיום על ידי חקלאים רבים, בהיקפים שעולים עם הזמן, במטעים ובגד"ש בדרום וצפון הארץ. מארבע תצפיות אלו נראה לנו שהשימוש ברחפן לכל הפחות לא פוגע ביעילות ההדברה. לכן רצינו לבחון את השימוש ברחפנים בצורה מסודרת ובחזרות כנדרש כדי לראות האם ניתן לנצל את היתרונות הרבים שיש לשיטת ריסוס זו להציע.

מקום הפעילות של המזיק בצמח משפיעה על היכולת של תכשירי ההדברה להגיע אליו. 

בשנה זו באנו לבחון באופן ראשוני השוואה בין ריסוס רחפן וריסוס קרקע ביחס להדברת זחלים וכנימות עלה ויעילות ריסוס ברחפן לעומת ריסוס אווירי לשילוך בכותנה . 

רוחי רבינוביץ, ניצן כהן, מיכל אקסלרוד, עידו סבן, גיא הלוי, אור רם, יואב גולן, אלונה ריבלין

הפטרייה Macrophomina phaseolina , מופצת בקרקע ותוקפת מעל 500 מינים שונים מכ- 75 משפחות צמחים. הפתוגן גורם למחלת ריקבון הפחם בכותנה שתסמיניה מתפתחים בשלבים מאוחרים של הגידול וכוללים התייבשות העלים והגבעולים, נבילה ותמותה של הצמח.

לאחרונה פיתחנו מבחן מולקולארי המאפשר בחינת יעילות טיפולים ביולוגים בנבטים, בהם המחלה א - סימפטומטית. הדברה משולבת ביולוגית-כימית מבוססת על שילוב של מיני טריכודרמה יחד עם תכשיר כימי במינון נמוך המקנה להן יציבות ועוצמה בתנאי הסביבה המשתנים.

עיטוי זרעים ביולוגי עם מיני Trichoderma ולאחריו יישום התכשיר Azoxystrobin נבדק בהשוואה לעיטוי זרעים ביולוגי בלבד או גישה כימית מלאה, המבוססת על עיטוי זרעים בלבד או בשילוב עם תוספת Azoxystrobin במהלך העונה.

אופיר דגני, און רבינוביץ, אסף חן

מקובל לנטר אוכלוסיות זחלי הלקטית ורודה מתחילת הגידול כדי לאתר את מועד הופעת הפגע בתום התרדמה החורפית. הניטור, במלכודות פרומון, נעשה כדי לקבל אומדן על מועד ההגחה האמיתית  ולאמת זאת עם המועד המשוער המתקבל ממודל ימי מעלה. 

נתוני לכידה יומיומיים יהיו משמעותיים בשני מצבים: 1. באיתור המועד המדויק של תחילת הגחות דור ראשון, לקראת או במועד הצבת בלבול ראשון. במועד זה, הפסקת הלכידות מעידה על יעילות הבלבול. 2. בסוף התקופה של הבלבול ראשון, כשאוכלוסיות המזיק בשדה מבוססות ורצוי לאתר הגחת דור שדה שכבר אינו מושפע על ידי פרומון בלבול, מה שמעיד על סיום יעילות הבלבול הראשון. 

המלכודות מבוססות על הפעלת מצלמה בשילוב עם תוכנה לזיהוי עשים. הן בעלות יכולת זיהוי וספירה של עשים ומשדרות את התמונה והפענוח שלה על בסיס יומי או תדיר מכך. ראשית- המלכודות הדיגיטליות אכן מנטרות במידה דומה למלכודות הפיזיות, הן מבחינת מועדי הלכידה והן מבחינת העצמה. מתצפית זו נראה בבירור שהמלכודות הדיגיטליות מייצגות את נוכחות זכרי זחל ורוד בשדה במידה שווה למלכודות הפיזיות.

רוחי רבינוביץ, ניצן כהן, מיכל אקסלרוד, אורי גלנדר, עופר אידלין הררי
יהושע סרנגה, ויקטור אלחנתי, אריה בוסק, עופר גורן, יפית כהן, אמנון ליסאי, אריאלה ניב, יונתן ספנסר, עידו קן, ברוך רובין, ליאורה שאלתיאל הרפז

גידול הכותנה ירד לאחרונה בהיקפו לשפל חסר תקדים המטיל ספק בהמשך קיומו. הכותנה היא רכיב חיוני בסל הגד"ש מבחינה כלכלית ואגרונומית,ובהעדרה ענף הגד"ש כולו עלול להיפגע. מטרתו הכללית של המחקר זה הייתה לשפר את רווחיות גידול הכותנה על ידי חיסכון בהוצאות ו/או שיפור היבול. בתחום התמודדות עם הלקטית ורודה נמצא כי דחית מועד הזריעה הביאה לירידה משמעותית באוכלוסיות המזיק ומודל ימי מעלה לחיזוי עשוי לשמש בסיס לקביעה מושכלת של מועד הזריעה הרצוי. בניסויי השקיה ובחלקות תצפית נמצא כי דחיית מועד הזריעה גרמה בדרך כלל לפגיעה ביבול, לעיתים משמעותית ולעיתים זניחה למדי, אולם יש מקום לשקול אמצעי זה באופן נקודתי להתמודדות עם המזיק. בתחום הדברת העשבים הושג חסכון משמעותי ללא פגיעה ביעילות ההדברה וביבולים. ניטור עשביה בעזרת טכנולוגיות חקלאות מדייקת וטיפול בקטעים משובשים בלבד, יכול גם הוא להקטין את עלויות ההדברה. רפרנס סטטיסטי לצילום תרמי מוטס נמצא מתאים ביותר לחישה מרחוק של מצב המים כתחליף למדידה קרקעית בהכוונת השקיה. טיוב כתמי קרקע על ידי בוצה הביא לשיפור של כ 11% ביבול של כתמי קרקע 
חוליים. ניתוח אקונומטרי של נתוני חלקות מסחריות הראה יתרון לגידול במחזור של חיטה וכותנה. 
לסיכום, יישום תוצאות המיזם עשוי להביא לחיסכון ו/או שיפור יבול בכותנה ובכך לשפר את רווחיות הענף ולתרום ליציבותו. 

יהושע סרנגה, ויקטור אלחנתי, אריה בוסק, עופר גורן, יפית כהן, אמנון ליסאי, אריאלה ניב, יונתן ספנסר, עידו קן, ברוך רובין, ליאורה שאלתיאל הרפז

כנימת עש הטבק (כע"ט ) היא מזיק מפתח כלל עולמי הגורם נזקים כלכליים בגידולים חקלאים רבים כמו כותנה, ירקות ופרחים. כיום מקובל להגדיר את המין כנימת עש הטבק(Bemisia tabaci) כמין שיש לו טיפוסים ביולוגים (biotypes) או תת מינים שאין הבדלים מורפולוגיים ביניהם (דעה אחרת מקובלת מציעה להגדיר כל תת מין כמין שונה). תת המין B הוא הנפוץ בעולם והוא בר תחרות לכל תת מין אחר. בשנת 1999 התגלה בישראל תת-מין נוסף – Q שיש לו מחיצה רבייתית ברורה לתת-מין B. תת המין Q נמצא שונה בתכונותיו מהאחרון ובייחוד בזה שהוא פחות רגיש לתכשירי הדברה מקבוצת הניקוטינים החדשים (כמו קונפידור ומוספילן) וגם לטייגר. 
בעונות הכותנה האחרונות (מ- 2009) נראית מגמה של השתלטות תת המין B בשדות תוך פחיתה רבה בנוכחות ה- Q שנמצא באחוזים מעטים (5 – 10% בעיקר באזור שעלבים- עמק איילון). בעונות האחרונות, כתוצאה מהעלייה בתת המין B שרגיש לטייגר והיעלמותו של תת המין Q העמיד, הומלץ לטפל בתכשיר זה לאחר הגדרת תת המין באזור היעד. 
באופן כללי, אוכלוסיית כע"ט בשדות הכותנה בעונת 2013 הופיעו מוקדם מהרגיל אבל לאחר מכן האוכלוסייה לא הייתה גבוהה וההדברה הייתה יעילה. 

רמי הורביץ, קרולינה גוזמן ואריאלה ניב

בתצפית נבדקה ההשפעה שיש למינון כפול של אמצעי "בלבול" על הנגיעות בהלקטית ורודה. 100 ו-50+50 יחידות יושמו בשדות של צב"ר קמ"ה, צרעה ונחשון באזור קזזה, בהשוואה למינון המקובל שהוא 50 יחידות לדונם. 
משך ה"בלבול" באקלפי היה ארוך או שווה לזה של הפימה, אך מספר הריסוסים היה נמוך יותר, וזאת, בעיקר, בגלל העונה הקצרה יותר באקלפי. 
מינון כפול בפימה הפחית את מספר הריסוסים לעומת המינון המקובל. 
יישום 50 יחידות במאי ו-50 יחידות נוספות בתחילת יוני היה טוב יותר מאשר יישום של כל המנה הכפולה בתחילת מאי, הן מבחינת משך ה"בלבול" והן מבחינת מספר הריסוסים. 
השוואה של משך ה"בלבול" ב-2012 לעומת 2013 מראה שהוא היה ארוך יותר ב-2013 בשני הזנים. כך גם לגבי מספר הריסוסים. 

אריאלה ניב, מיכל אקסלרוד

כידוע מגוון התכשירים להדברת ההלקטית הורודה מצומצם מאוד. הסופרתיון אמור לצאת עוד שנה ותכשירים חדשים לא נראים באופק. זו הסיבה שבחרנו לבדוק השנה שני תכשירים ישנים מתוך מחשבה שאם הם ידבירו את ההלקטית הורודה, הם יוכלו להחליף את הסופרתיון. 
השניים שנבדקו הם מרשל (קרבמאט שמורשה, בין היתר, להדברת הליותיס בכותנה), ואימידן (זרחן אורגני שמורשה, בין היתר, להדברת עש התפוח ואנרסיה) 
תוצאות ההדברה של מרשל על בוגרים של הלקטית ורודה היו טובות, אך למשך זמן קצר. אימידן פעל בצורה בינונית ומטה. 

אריאלה ניב