מונחים בכותנה לפי הא'-ב'
ארגז מיישר
לאחר עיבודי היסוד, פני השדה רגביים ואינם חלקים. הארגז מיישר את פני הקרקע לקראת הסימון.
דישון מוצקים ביסוד
בסתיו מדשנים בזרחן ובאשלגן מגורען. הדשן מפוזר על-פני השדה ומוצנע לעומק שכבת העיבודשל החריש, או מיושם בפסים באמצעות רגליים מיוחדות.
דישון נוזלי
דישון חנקני נוזלי בחורף ובאביב נעשה באמוניה מימית, או בדשנים מורכבים שונים. הדשן מוצנע בקרקע על ידי סיכות בעומק 15-20 ס"מ. מקובל לדשן במחצית השנייה של החורף, כדי לצמצם שטיפת דשנים על ידי הגשם, או במהלך הגידול לפני פריסת ציוד הטפטוף. דישון דרך המים מתבצע בעונה כהזרקת שדנים למערכת ההשקייה.
הובלה
הובלת הערימות מהשדה למנפטה נעשית על-ידי משאיות מיוחדות, הנקראות "מובר". באמצעות מיטת שרשרת מיוחדת מרימה המשאית את הערימה.
הידוק ערמות הכותנה
במהדק יש בוכנה הידראולית, המהדקת את הערימות למשקל של 10-8 טונות. גודל הערימות: 700 ס"מ אורך, 240 ס"מ רוחב, 280 ס"מ גובה.
הערימות נבנות על הקרקע ומכוסות בכיסויים מיוחדים, להגנה מפני גשמים.
השקיה
נהוגות 3 שיטות השקיה: 1. המטרה; 2. טפטוף; 3. קו-נוע.
השקיה + דישון נוזלי בעת הגידול מהווים מרכיב חקלאי מרכזי בהצלחה וברמת היבול של הכותנה. ההשקיות הן ממאי עד תחילת ספטמבר.
זריעה
מזרעות משוכללות ומדויקות משמשות כיום את הענף, כי זריעה טובה ומדויקת היא הבסיס הראשון לקבלת כותנה בעלת יבול גבוה.
חריש
פעולת יסוד של עיבוד לעומק 40-25 ס"מ. המחרשה הופכת שכבות קרקע ומצניעה זרעי-בר, דשנים ושיירי צמחים. החריש משחרר הידוק ומשפר את קליטת מי הגשמים בחורף.
כיסוח
לאחר הקטיף נשארים שיחי הכותנה בשדה. המכסחת מקצצת את הנוף הצמחי מעל פני הקרקע ומפזרת אותו, כדי לאפשר את הצנעתו בעזרת עיבודי היסוד.
כריכות
חבילות סיבי הכותנה שיוצאות מהמנפטה לאחר ניפוט הערימות, במשקל של כ- 240 ק"ג הכריכה. הכריכות נעטפות בבד יוטה. כל כריכה מקבלת סיווג איכות של מכון המיון.
מזיקים ומחלות
חרקים ומחלות מלווים את צמחי הכותנה ופוגעים ביבול ובאיכותו. הדברת המזיקים נעשית על-ידי ריסוס במרססי קרקע או אוויר. בריסוסי קרקע נפוץ באופן נרחב השימוש בשרוול אוויר. הריסוסים מתמשכים לאורך כל עונת הגידול.
מיון
מכל כריכה נלקחת דוגמא של סיבי כותנה ונשלחת למעבדה. נבדקות איכויות של אורך, צבע, חוזק ועדינות. מדדים אלה משמשים לקביעת מחיר הכריכה בעת המכירה.
מישתות
המשתת נועד לשבירת ההידוק של הקרקע. העיבוד באמצעותו הוא לעומק של עד 60-50 ס"מ. בניגוד לחריש, הוא איננו הופך ומערבב שכבות ושומר על מבנה הקרקע.
מנפטה
מפעל שבו מתבצע תהליך הניפוט.
מעגילה
על גבי תיחוח שנעשה סמוך לזריעה, מבצעים פעולת הנחתה והידוק של הקרקע בעזרת מעגילה. התוצאה היא יישור פני השדה ושיפור מצע הקרקע לזריעה.
ניפוט
תהליך הניפוט הוא הפרדה של הסיבים מהגרעינים וניקוי סיבי הכותנה. הסיבים נדחסים לכריכות נפרדות, והגרעינים נשלחים לשימוש תעשייתי ולמאכל לבקר.
סימון
סימון השדה לערוגות או לגדודיות מגדיר את פסי הנסיעה של הטרקטורים והכלים ואת פסי הזריעה לקראת המשך העונה. סימון בסתיו מאפשר עיבודי חורף באופן מדוייק ומניעת הידוק בפסי שורות הצמחים.
עקרן מקצץ
עבודתו של העקרן המקצץ משלבת מספר פעולות: עקירת שיחי הכותנה, קיצוץ, פיזור או הצנעה של החומר הצמחי המקוצץ באדמה. העקרן מיועד ביסודו לעבודה בעקבות קבועים, אך ניתן לפזר את החומר הצמחי על-פני השדה ולהצניעו על-ידי חריש.
קטיף
פעולה לאיסוף הכותן הגולמי (סיבים וגרעינים) ע"י ניתוקו מהשיח ואיסופו. נעשה באמצעות קטפות אצבע מיוחדות ומשוכללות.
קטיף הכותנה נעשה באמצעות קטפת מיוחדת, הקטיף נעשה מאמצע ספטמבר ועד מחצית אוקטובר.
קילטור שורה
לאחר הצצת הכותנה נעשים קילטורים בין השורות, שתפקידם להשמיד עשבי בר ולעצב את פני השדה לפריסת ציוד טפטוף ולקטיף בסתיו.
קילטור חורפי
קילטורי החורף נעשים בקלטרות המצוידות ברגליים קפיציות. עומק הקילטור נקבע על-פי סוג הרגליים וגודלן. תפקידו של הקילטור לפורר גושי אדמה, לעצב את שכבת הקרקע העליונה ולהשמיד עשבי בר. שכבת עיבוד זו, בעומק של 20-15 ס"מ, הינה בית גידול ראשוני בעת הנביטה וההשרשה באביב.
ריסוס עשבים
עשבי בר נובטים בשדה לכל אורך השנה. קצב גדילתם והסוגים השונים מותנים בעונות ובאקלים. ריסוס בקוטלים נגד עשבים נעשה בשני אופנים:
חומרים שארתיים למניעת הצצה;
קוטלי מגע לייבוש נוף העשבים בשדה. הריסוסים מבוצעים בכלי ריסוס מהקרקע או מהאוויר.
שילוך
פעולה המסייעת להשרת העלים מהצמחים (שלכת מאולצת), כדי להפחית כניסת חומר צמחי בעת הקטיף. מקובל לבצע 3-2 שילוכים במרססי קרקע או אוויר, כאשר הכותנה מגיעה לכ-70% פתיחת הלקטים.
תיחוח
התיחוח נעשה בעומק שכבה של 10-8 ס"מ. תפקידו העיקרי הוא לערבב ולהצניע קוטלי עשבים שאריתיים, למניעת ההצצה של נבטי עשבים ולהכנת מצע זריעה מיטבי.